(recept
si oblíbilo 32 návštěvníků)
universální piškotový korpus na dorty, rolády, řezy
Potřebné ingredience
vejce, mouka, cukr krupice, rum, griotka
Postup přípravy
Jak už jsem radila v poradně před rokem, dávám k dobru recept farské/ní kuchařky, která celé roky pekla cukroví pro faru v Jaroměřicích nad Rokytnou. Pro svou popularitu a vynikající cukroví pekla i na různé příležitosti - svatby, primice, křtiny....
Já osobně jsem se zúčastnila jejího pečení před 28 lety jako náctiletý pomocník (sestra se vdávala) a velmi ráda na tuto paní vzpomínám.
Recept na těsto - korpus:
na 1 vejce, 1 LŽ cukru ( raději krupice než krystal), 1 LŽ mouky
POČET VAJEC VŽDY PODLE VELIKOSTI FORMY, PLECHU A TOHO, JAK CHCI MÍT PIŠKOT VYSOKÝ:
- na roládu 4 -5
- na dort kulatý 8 - 12
- na srdce, košík.... 10 -12
Vejce rozklepneme do mísy a středním stupněm na šlehači prošleháme, narušíme tvar vejcete. Pak zvolna přisypáváme cukr a na nejvyšším stupni šlehače šleháme do úplného zhoustnutí, až vaječina zbělá. Kontrola- nesmí křupat cukr, tvoří se špičky při vyndání metlí, nesmí v míse klouzat.
Pak přidáme prosátou mouku - hladkou na rolády, na řezy a dorty buď polohrubou nebo půl na půl s hladkou. Jak je kdo zvyklý. Opatrně stěrkou promíchat - kolem okrajů mísy směrem ke středu, současně stěrku protáčíme.
Na kakaový korpus - dle velikosti nahradíme mouku kakaem v poměru 1LŽ za 1 LŽ (ROLÁDA 2-3, DORT 3-5 DLE VELIKOSTI).
Na ořechový korpus - mouku na hradíme mletými vlašskými ořechy v poměru za 1/2 mouky - 1/2 ořechů, je to hodně hutný ořechový!
Na kokosový korpus - přidáme 2 - 3 hrsti kokosu, dle velikosti.
A na závěr - VŽDY - každý korpus prokapávala namíchanou směsí rumu a griotky 1:1! Proto je tak dobrý a vláčný!
Vychytávka: já na prokapávání používám PET lahvičku od dětského pitíčka s takovým uzávěrem, kde je v otvoru mřížka. Dříve jsem zašpuntovala 0,5 l láhev plastovým špuntem, do kterého jsem udělala v protisměru dvě dírky silnou jehlou. Lze i udělat kapátko z použité skleněné hnědé lahvičky od sojovky, magi, worcesteru..Mají totiž to červené víčko šroubovací, takže se dá opakovaně plnit a to malou dírkou po odříznutí vyznačené části pak kropit korpusy.
Já osobně jsem se zúčastnila jejího pečení před 28 lety jako náctiletý pomocník (sestra se vdávala) a velmi ráda na tuto paní vzpomínám.
Recept na těsto - korpus:
na 1 vejce, 1 LŽ cukru ( raději krupice než krystal), 1 LŽ mouky
POČET VAJEC VŽDY PODLE VELIKOSTI FORMY, PLECHU A TOHO, JAK CHCI MÍT PIŠKOT VYSOKÝ:
- na roládu 4 -5
- na dort kulatý 8 - 12
- na srdce, košík.... 10 -12
Vejce rozklepneme do mísy a středním stupněm na šlehači prošleháme, narušíme tvar vejcete. Pak zvolna přisypáváme cukr a na nejvyšším stupni šlehače šleháme do úplného zhoustnutí, až vaječina zbělá. Kontrola- nesmí křupat cukr, tvoří se špičky při vyndání metlí, nesmí v míse klouzat.
Pak přidáme prosátou mouku - hladkou na rolády, na řezy a dorty buď polohrubou nebo půl na půl s hladkou. Jak je kdo zvyklý. Opatrně stěrkou promíchat - kolem okrajů mísy směrem ke středu, současně stěrku protáčíme.
Na kakaový korpus - dle velikosti nahradíme mouku kakaem v poměru 1LŽ za 1 LŽ (ROLÁDA 2-3, DORT 3-5 DLE VELIKOSTI).
Na ořechový korpus - mouku na hradíme mletými vlašskými ořechy v poměru za 1/2 mouky - 1/2 ořechů, je to hodně hutný ořechový!
Na kokosový korpus - přidáme 2 - 3 hrsti kokosu, dle velikosti.
A na závěr - VŽDY - každý korpus prokapávala namíchanou směsí rumu a griotky 1:1! Proto je tak dobrý a vláčný!
Vychytávka: já na prokapávání používám PET lahvičku od dětského pitíčka s takovým uzávěrem, kde je v otvoru mřížka. Dříve jsem zašpuntovala 0,5 l láhev plastovým špuntem, do kterého jsem udělala v protisměru dvě dírky silnou jehlou. Lze i udělat kapátko z použité skleněné hnědé lahvičky od sojovky, magi, worcesteru..Mají totiž to červené víčko šroubovací, takže se dá opakovaně plnit a to malou dírkou po odříznutí vyznačené části pak kropit korpusy.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Nadys
(upraveno)
31. 3. 2017, 22:33
koblischek
(upraveno)
31. 3. 2017, 21:57
dnes jsem korpus dělala a je moc dobrý. Oceňuji hlavně snadnou přípravu.
ivule 27
(upraveno)
20. 3. 2015, 15:53
nevím kolik deka je 1 lžíce ale tento recept taky znám a používám na jedno vejce dávám 3d cukru a 3deka mouky ) jednoduché,rychlé a dobré )